Familierecht en erfrecht

Bij Katoen Notaris bieden wij helder advies en oplossingen voor situaties waar zekerheid en vertrouwen essentieel zijn, zoals bij erfenissen, samenlevingscontracten of het regelen van uw testament.

Bij ons kantoor zijn we gespecialiseerd in het afwikkelen van erfenissen en het opstellen van een verklaring van erfrecht. Een bespreking kan telefonisch waardoor u niet lang hoeft te wachten. Ons team van erfrecht specialisten gaat direct aan de slag om de verklaring van erfrecht voor u in orde te maken. Bekijk hier de video.

Bij het opstellen van een testament helpen wij met het vastleggen van uw wensen voor de toekomst, zodat de nalatenschap volgens uw wensen wordt verdeeld. Dit geldt niet alleen voor het verdelen van uw bezittingen, maar ook voor het aanwijzen van een executeur. Dit is iemand die uw nalatenschap gaat regelen. Een executeur regelt de uitvaart, zegt abonnementen op en zorgt dat de aangifte erfbelasting en inkomstenbelasting netjes worden ingevuld. Het opstellen van een testament voorkomt conflicten tussen erfgenamen en zorgt voor helderheid.

Een veelgestelde vraag is hoe een testament fiscaal gunstig kan worden opgesteld. Het is mogelijk om een testament zo in te richten dat erfgenamen profiteren van belastingvoordelen. Dit kan bijvoorbeeld door in het geval van een gezin met kinderen een afvullegaat in het testament op te nemen, waardoor de belastingdruk – indien gewenst - verlaagd wordt. Ons team notarissen helpt u hierbij door de juiste mogelijkheden aan te dragen, afhankelijk van uw situatie. Dit zorgt voor zekerheid, zowel voor u als voor uw nabestaanden.

Met de veranderende sociale realiteit, zoals samengestelde gezinnen en samenwoners, is het opstellen van juridische documenten zoals een samenlevingscontract en testament relevanter dan ooit. Zonder een testament bepaalt de wet bijvoorbeeld dat stiefkinderen niets erven. Bij Katoen Notaris zorgen we dat uw wensen op maat worden vastgelegd.

De regie in eigen hand houden met een levenstestament

In sommige gevallen is het belangrijk om te regelen wie uw belangen behartigt wanneer u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Dit kan worden vastgelegd in een levenstestament. Dit document regelt zaken zoals de machtiging voor medische behandelingen, financieel beheer en sociale aspecten. Bijvoorbeeld bij ziekte kan een aangewezen persoon (tijdelijk) financiële beslissingen nemen of zorgen voor persoonlijke ondersteuning. Dit biedt gemoedsrust voor zowel u als uw familie. Bekijk hier de video.

Instellingen zoals banken of zorgorganisaties vereisen vaak expliciete volmachten, die alleen rechtsgeldig zijn als ze door een notaris zijn opgesteld. Een levenstestament voorkomt onduidelijkheid en zorgt ervoor dat u nooit zonder bescherming komt te staan, ongeacht wat er gebeurt.

Voor de bescherming van uw familie en bezittingen is het essentieel om duidelijk te zijn over de wensen en belangen. Bij Katoen Notaris zorgen we ervoor dat u met een levenstestament een goed plan heeft, zodat u altijd zelf de regie behoudt.

Als er geen levenstestament is gemaakt is het in sommige gevallen noodzakelijk om onder bewind te worden gesteld. Het nadeel hiervan is onder andere dat u zelf niet meer bevoegd bent om te handelen. Voor de verkoop van een woning moet toestemming worden gevraagd aan de rechter en het doen van een schenking aan de kinderen is niet meer toegestaan.

Bij het regelen van familierechtelijke zaken kunt u ook denken aan bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden en het opstellen van een samenlevingsovereenkomst. Het is belangrijk om samen afspraken te maken over de bezittingen die van beide partners zijn. Verder wil je elkaar natuurlijk beschermen in het geval van overlijden.  Deze afspraken kunnen een grote rol spelen in het voorkomen van conflicten en het creëren van zekerheid voor de toekomst. Zo worden verrassingen voorkomen en zorgt u dat alles goed is geregeld voor u en uw familie. Bekijk hier de video.

Voor het opstellen van een levenstestament kunt u ter inspiratie deze checklist doornemen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn testament updaten?

Het is verstandig om uw testament regelmatig te laten controleren, bijvoorbeeld bij grote veranderingen in uw persoonlijke situatie, zoals een huwelijk, scheiding, of de geboorte van een kind. Ons advies is om minimaal iedere vijf jaar contact met ons op te nemen om te beoordelen of uw testament nog up to date is.

Waarom is een samenlevingscontract belangrijk?

Een samenlevingscontract legt afspraken vast over eigendom, kostenverdeling en rechten van partners die samenwonen. Zonder samenlevingscontract heeft uw partner geen wettelijke rechten bij overlijden of scheiding en gaan alle bezitting naar de ouders, broers en zussen van de overleden partner.

Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?

Een testament regelt uw nalatenschap na uw overlijden, terwijl een levenstestament geldt tijdens uw leven. Hiermee wijst u iemand aan om namens u beslissingen te nemen als u dat zelf niet meer kunt.

Hoe kan ik erfbelasting besparen voor mijn erfgenamen?

Door uw testament slim in te richten, kan er gebruik worden gemaakt van vrijstellingen en andere fiscale voordelen. Denk aan het opnemen van een kleinkindlegaat in uw testament.

Wat is een uitsluitingsclausule, en waarom zou ik die opnemen in mijn testament?

Met een uitsluitingsclausule voorkomt u dat een deel van uw erfenis bij een (ex-)partner van uw erfgenaam terechtkomt, bijvoorbeeld bij een scheiding. Dit beschermt uw nalatenschap binnen de familie.

Moet ik altijd een testament hebben om mijn erfenis goed te regelen?

Nee, zonder testament bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Dit heet het wettelijke erfrecht. Met een testament kunt u zelf bepalen hoe uw nalatenschap wordt verdeeld, wie erfgenamen zijn, en bijvoorbeeld een executeur aanwijzen. Een testament zorgt ook dat de erfenis nooit bij een ex-partner terecht kan komen of zorgt voor een besparing aan erfbelasting. Dit biedt meer controle en voorkomt mogelijke conflicten.